top of page

Διακοσμητικά θερμαντικά σώματα καλοριφέρ, σώματα λουτρού, πετσετοκρεμάστρες.

Έγινε ενημέρωση: 14 Απρ 2019

Τις τελευταίες δεκαετίες το πλέον διαδεδομένο σύστημα θέρμανσης είναι το σύστημα υψηλών θερμοκρασιών με θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ). Τα σώματα στα συστήματα αυτά αποτελούν τις τερματικές συσκευές με τις οποίες γίνεται η μετάδοση της θερμότητας από τον θερμικό φορέα (νερό) στον προς θέρμανση χώρο. Η μετάδοση της θερμότητας γίνεται με μεταφορά και ακτινοβολία. Στις δεκαετίες του 50, 60 και 70 μονοπωλούσαν σχεδόν την αγορά τα κλασσικά θερμαντικά σώματα τύπου ΑΚΑΝ, γνωστά και ως «σώματα με φέτες».  Τα σώματα αυτά κατασκευάζονταν από χαλύβδινα στοιχεία (φέτες) που συνδέονταν μεταξύ τους ώστε να προκύψει η επιθυμητή θερμαντική επιφάνεια.


Για πολλά χρόνια τα σώματα αυτά παραδίδονταν από τα εργοστάσια άβαφα και βαφόντουσαν από τον πελάτη συνήθως στο χρώμα του τοίχου. Τότε έκαναν την εμφάνισή τους και τα σώματα RUNDAL, πρωτοποριακά για την εποχή τους σώματα με επίπεδες επιφάνειες και μαιάνδρους, που έγιναν τα αγαπημένα σώματα των αρχιτεκτόνων για πολλά χρόνια αφού ήταν τα μόνα σώματα με κάποια πιο ιδιαίτερη εμφάνιση. Τα τελευταία 20-25 χρόνια εμφανίστηκαν τα θερμαντικά σώματα τύπου PANEL, τα οποία εκτόπισαν σιγά σιγά από την αγορά τα σώματα ΑΚΑΝ, κυρίως λόγο της εμφάνισής τους. Τα PANEL κατασκευάζονται από χαλύβδινα φύλλα πάχους 1,25mm και αποτελούνται από συνδυασμό από πλάκες και μαιάνδρους.

Το σώμα αντιμετωπίζεται από πολλούς καταναλωτές περίπου ως "έπιπλο", αφού τοποθετείται υποχρεωτικά σε όλους τους χώρους της κατοικίας και έτσι θα πρέπει να συμβαδίζει με το στιλ και το ύφος του κάθε χώρου. Από άποψη αισθητικής τα σώματα τύπου Panel είναι πλέον ένα παρωχημένο προϊών αφού δεν έχουν αλλάξει μορφή τα τελευταία 25 χρόνια. Η συνεχώς αυξανόμενη απαίτηση από αρκετούς καταναλωτές για θερμαντικά σώματα διαφοροποιημένα από την

κλασσική πλέον μορφή των ΑΚΑΝ και τον Panel, οδήγησε την τελευταία δεκαετία στην παραγωγή μιας νέας κατηγορίας θερμαντικών σωμάτων, τα διακοσμητικά θερμαντικά σώματα. Σήμερα υπάρχει μια αρκετά μεγάλη αγορά διακοσμητικών σωμάτων η οποία συνεχώς διευρύνεται. Αρκετές εταιρίες κατασκευής σωμάτων χρησιμοποιούν καταξιωμένους αρχιτέκτονες για τον σχεδιασμό των σωμάτων τους. Η αισθητική αυτών των σωμάτων έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε μερικά από αυτά να αποτελούν σχεδόν έργα τέχνης. Μάλιστα δυο από τα μοντέλα του Ιταλικού εργοστασίου Deltacalor s.r.l, το μοντέλο Bambu και το μοντέλο Move System (φωτογραφίες πάνω από την επικεφαλίδα), έχουν επιλεγεί ως εκθέματα στο μουσείο τέχνης MAD της Νέας Υόρκης.


Τα διακοσμητικά σώματα κατασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας και μπορούν να παραδοθούν σε διάφορες διαστάσεις και χρωματισμούς αποτελώντας  σε πολλές περιπτώσεις και εργονομική λύση εκτός από διακοσμητική. Η Ιταλική εταιρία Deltacalor s.r.l έχει πιστοποιήσει τις αποδώσεις των σωμάτων της και για ΔΤ=30οC, ώστε να είναι εύκολη η επιλογή τους και σε συστήματα χαμηλών θερμοκρασιών συστήματα. Έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε συστήματα  με ενδοδαπέδια θέρμανση, ως συμπλήρωμα σε κάποιον χώρο, αλλά και  σε λουτρά για το στέγνωμα της πετσέτας.


Τέλος πολλά από τα σώματα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν και ως ηλεκτρικά με την προσθήκη μιας  ηλεκτρικής αντίστασης.








πετσετοκρεμάστρες, θερμαντικά σώματα, διακοσμητικά σώματα, σώματα λουτρού, καλοριφέρ

933 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page