top of page

Θερμοπομποί - Οδηγός αγοράς

Έγινε ενημέρωση: 29 Οκτ 2021

Οι ηλεκτρικοί θερμοπομποί είναι σύγχρονες αυτόνομες ηλεκτρικές συσκευές τοπικής θέρμανσης. Αποτελούνται από ένα θερμαντικό στοιχείο (ηλεκτρική αντίσταση), ένα όργανο ελέγχου (μηχανικό ή ηλεκτρονικό θερμοστάτη) και ένα περίβλημα, που αποτελεί το σώμα του θερμοπομπού.

Οι θερμοπομποί μπορούν να τοποθετηθούν σε όλους τους χώρους του σπιτιού, ακόμα και σε υπάρχουσες κατοικίες αφού η εγκατάστασή τους είναι εξαιρετικά απλή και για την λειτουργία τους αρκεί μία κοινή πρίζα. Οι θερμοπομποί εξασφαλίζουν άμεση θέρμανση των χώρων και επειδή λειτουργούν με φυσική κυκλοφορία του αέρα δεν ξηραίνουν την ατμόσφαιρα.

Ο θερμοπομπός λειτουργεί κυρίως με το φαινόμενο της μεταφοράς και πολύ λιγότερο με το φαινόμενο της ακτινοβολίας. Ο ψυχρός αέρας του χώρου, που βρίσκεται στα χαμηλότερα στρώματα του δωματίου, εισέρχεται στο κάτω μέρος του θερμοπομπού και θερμαίνεται από το ειδικό θερμαντικό στοιχείο που βρίσκεται στον θερμοπομπό.

Ο θερμός πια αέρας ανυψώνεται και εξέρχεται από τον θερμοπομπό προς το δωμάτιο με φυσική κυκλοφορία, ανεβάζοντας γρήγορα την θερμοκρασία του χώρου. Η φυσική αυτή κίνηση του αέρα είναι αποτέλεσμα των ανωστικών δυνάμεων που δημιουργούνται λόγω διαφοράς πυκνότητας η οποία οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας του.

Η έξοδος του αέρα από τον θερμοπομπο γίνεται από ειδικά σχεδιασμένα πτερύγια, τα οποία καλό είναι να έχουν μια μικρή κλίση προς τα κάτω, για αποδοτική και ομοιόμορφη διάχυση του αέρα στον χώρο και για να εμποδίζεται η εισροή σκόνης στη συσκευή.

Ο θερμοπομπός μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για κύρια όσο και για συμπληρωματική θέρμανση σε μόνιμες ή εξοχικές κατοικίες, καθώς και σε επαγγελματικούς χώρους. Οι τιμές των θερμοπομπών είναι ιδιαίτερα προσιτές.

Τι να προσέξω πριν αγοράσω ένα θερμοπομπό;


-Τι είδους θερμοστάτη έχει;

-Τι είδους θερμαντικό στοιχείο έχει;

-Έχει αθόρυβη λειτουργία;

-Έχει όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για ασφαλή λειτουργία;

-Διαθέτει εγγύηση, ανταλλακτικά και service;

-Ποια είναι πραγματικά η χώρα κατασκευής του (made in);

-Διαθέτει όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά;


1. Θερμοστάτης

Οι θερμοπομποί διαθέτουν μηχανικό ή ηλεκτρονικό θερμοστάτη. Ένας μηχανικός θερμοστάτης έχει ακρίβεια +-1oC, ενώ ένας ηλεκτρονικός θερμοστάτης έχει ακρίβεια + - 0,1oC. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι συσκευές με ηλεκτρονικό θερμοστάτη να έχουν έως και 20% οικονομικότερη λειτουργία σε σχέση με αυτές με μηχανικό θερμοστάτη. Οι μηχανικοί θερμοστάτες όταν ανοίγουν ή κλείνουν δημιουργούν ένα μικρό θόρυβο, ένα χαρακτηριστικό "κλικ". Οι ηλεκτρονικοί θερμοστάτες είναι εντελώς αθόρυβοι.

2. Θερμαντικό στοιχείο - Ηλεκτρική αντίσταση

Οι περισσότεροι θερμοπομποί χρησιμοποιούν ως θερμαντικό στοιχείο είτε μια αντίσταση με γυμνό σύρμα (naked wire ή comb element), είτε ένα σιδερένιο θερμαντικό στοιχείο με πτερύγια αλουμινίου (Shielded element).

Οι αντιστάσεις με γυμνό σύρμα προσφέρουν πολύ γρήγορη διάχυση θερμότητας αλλά και πολύ υψηλές θερμοκρασίες στο στοιχείο (500oC) και γι’ αυτό προκαλούν ξήρανση του αέρα, κάψιμο των σωματιδίων της σκόνης, μαύρισμα στις γρίλιες και στους τοίχους. Γενικά οι αντιστάσεις αυτές λόγο υψηλών θερμοκρασιών λειτουργίας, καταπονούνται περισσότερο και έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής.

Τα σιδερένια θερμαντικά στοιχεία (Shielded element) με πτερύγια αλουμίνιου λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες, έως και 450οC (άρα ξήρανση του αέρα, κάψιμο των σωματιδίων της σκόνης, μαύρισμα στις γρίλιες και στους τοίχους). Επιπλέον ο σίδηρος και το αλουμίνιο έχουν διαφορετικό συντελεστή διαστολής - συστολής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία θορύβων κατά το άναμμα και το κλείσιμο της συσκευής. Τέλος το στρώμα του αέρα που υπάρχει μεταξύ του σιδερένιου στοιχείου και των πτερυγίων δρα ως μονωτικό με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του μεταλλικού στοιχείου και την πρόωρη φθορά του.

Οι θερμοπομποί Applimo (έκτος από το μοντέλο Pareo) είναι εξοπλισμένοι με το θερμαντικό στοιχείο Schwartz CV®. Η ηλεκτρική αντίσταση Schwartz CV® (πατενταρισμένη τεχνολογία της Applimo), είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένη, τόσο το θερμαντικό στοιχείο, όσο και τα πτερύγια διάχυσης, από κράμα αλουμίνιου και γι αυτό προσφέρει:

  • Εξοικονόμηση ενέργειας χάρη στην έως και 4 φορές γρηγορότερη μεταφορά θερμότητας που επιτυγχάνεται από τα ειδικά σχεδιασμένα πτερύγιά της.

  • Αθόρυβη λειτουργία (μόνο ένα υλικό και επομένως ένας μόνο συντελεστής διαστολής).

  • Χαμηλότερη θερμοκρασία στοιχείου (350οC) και άρα πολύ μικρότερη ξήρανση του αέρα.

  • Μεγαλύτερη αναμενόμενη διάρκεια ζωής και σημαντικά υψηλή ασφάλεια λειτουργίας.

3. Αθόρυβη λειτουργία.

Πολλοί "οικονομικοί" θερμοπομποί έχουν ιδιαίτερα θορυβώδη λειτουργία. Κυρίως κατά το άναμμα και to σβήσιμο του θερμοπομπού υπάρχει έντονος μεταλλικός ήχος από τις συστολές-διαστολές του θερμαντικού στοιχείου και των καλυμμάτων του θερμοπομπού. Καλό θα ήταν πριν την αγορά να δείτε σε λειτουργία τον θερμοπομπό.

4. Έξοδος θερμού αέρα από τη συσκευή.

Ο θερμοπομπός θα πρέπει να κάνει σωστή διάχυση του αέρα στο χώρο ώστε να επιτυγχάνεται, κατά το δυνατό, ομοιόμορφη θερμοκρασία στο χώρο. Ένα σημαντικό στοιχείο για τη σωστή διάχυση του θερμού αέρα στο χώρο είναι και ο τρόπος με τον οποίο εξέρχεται ο θερμός αέρας από τη συσκευή. Για παράδειγμα αν η έξοδος του αέρα γίνεται από την κορυφή της συσκευής με κατακόρυφη ροή, τότε όλος θερμός αέρας κατευθύνεται προς το ταβάνι και δεν υπάρχει σωστή διάχυση στο χώρο. Για τη σωστή διάχυση του αέρα θα πρέπει να υπάρχουν κεκλιμένα πτερύγια στην έξοδο ώστε να οδηγούν τον αέρα χαμηλά και προς το εσωτερικό του δωματίου.

5. Ασφάλεια κατά τη λειτουργία.

Για μέγιστη ασφάλεια οι θερμοπομποί πρέπει να διαθέτουν προστασία από υπερθέρμανση με αυτόματη διακοπή και επανέναρξη της λειτουργίας τους. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ακόμα και κίνδυνος πυρκαγιάς. Αν πχ. πέσει ένα ρούχο και σκεπάσει την έξοδο του αέρα στο θερμοπομπό και ο θερμοπομπός δεν διαθέτει προστασία υπερθέρμανσης.

Οι φορητοί θερμοπομποί πρέπει να διαθέτουν επιπλέον και σύστημα διακοπής λειτουργίας τους σε περίπτωση πτώσης τους στο δάπεδο.

6. Εγγύηση, service και ανταλλακτικά.

Βεβαιωθείτε ότι για το προϊόν που θα αγοράσετε υπάρχει εγγύηση καλής λειτουργίας και διαθέσιμο service και ανταλλακτικά για πιθανές ζημίες εντός και εκτός εγγύησης.

7. Χώρα κατασκευής.

Η χώρα κατασκευής πιστοποιεί σε ορισμένο βαθμό και την ποιότητα κατασκευής του προϊόντος. Εδώ χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή από τον καταναλωτή, γιατί πολλοί πωλητές δηλώνουν ως χώρα κατασκευής τη χώρα στην οποία έχει έδρα ή γραφεία η εταιρία και όχι τη χώρα στην οποία γίνεται η κατασκευή. Έτσι ακούμε ή διαβάζουμε πολλές φορές πχ. «Γερμανικής Τεχνολογίας», «Γερμανικής ποιότητας» ή «η εταιρία είναι Γαλλική». Ζητήστε να μάθετε τη χώρα κατασκευής του προϊόντος (made in) και όχι τη χώρα προέλευσης της εταιρίας. Όλοι οι θερμοπομποί οφείλουν να αναγράφουν τη χώρα κατασκευής τους.

8. Πιστοποιητικά ποιότητας.

Προτιμήστε προϊόντα που κατασκευάζονται σε εργοστάσια πιστοποιημένα κατά ISO και που φέρουν τη σήμανση CE.

Στην Ελληνική αγορά, σύμφωνα με το Π.Δ 117/2004, επιτρέπεται μόνο η πώληση προϊόντων που συμμετέχουν στο σύστημα ανακύκλωσης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΗΗΕ).


633 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Kommentare


bottom of page